Het koor

“Deo Cantemus”: wij zingen Gods lof!

Het koor is in 1966 ontstaan toen een groepje dames van de vrouwenvereniging van de Gereformeerde kerk het idee kreeg te zingen bij het afscheid van ds. Mobach. Voor de gelegenheid werden er ook enkele heren bij gevraagd, dhr. Brummel, destijds organist van de Gereformeerde kerk, zou wat liederen met hen instuderen. Na verloop van tijd was Wichert van de Weide bereid het koor verder te helpen. Het Gereformeerd kerkkoor zoals het toen heette, heeft samen met zijn zus Jannie van der Weide op het orgel, 9 jaar onder zijn begeleiding gezongen. Hij werd opgevolgd door zijn neef Wichert Groothuis, hij probeerde het koor ook wat moeilijkere stukken te laten zingen, hij bleef dirigent tot 1979.

Toen kwam mevr. Sneller-van Putten, zij ging ook gebruik maken van het begeleiden op de piano. Ook werd in die periode besloten het koor de naam kerkkoor “Deo Cantemus” te geven. Op verzoek van ds. Van der Reest is toen zelfs in Duitsland opgetreden, ook werd toen met andere koren en met de muziekvereniging opgetreden. Na 4 jaar, in 1983, werd zij opgevolgd door Martin Mol uit Hulshorst, hij is maar één jaar dirigent van het koor geweest en men moest toen weer op zoek naar een andere dirigent.

Wim Magré was toen al geen onbekende voor het koor omdat hij het koor al wel eens begeleidde op orgel of piano. Hij was bereid om voor het koor te gaan staan en op 1 november 1984 werd hij officieel dirigent van het koor. Met hem als dirigent heeft het koor veel opgetreden, cd’s gemaakt, een gedeelte van het koor is naar Amerika geweest. Met andere koren is o.a. opgetreden in Kampen, Zwolle en Deventer en zelfs in Berlijn en Parijs.

Radio opnames van kerkdiensten en t.v. opnames voor Nederland zingt, openluchtconcerten op “de Haere”, zangdiensten in verzorgingshuizen, medewerking aan kerkdiensten, bevrijdingsconcerten en kerstconcerten. Ook vindt elk jaar het voorjaarsconcert van het koor plaats in de Gereformeerde kerk te Doornspijk m.m.v. bekende solisten en musici.

In 2019 heeft het koor helaas en zeer plotseling afscheid moeten nemen van Wim Magré. Peter Bos uit Dronten heeft het koor in die periode tijdelijk bijgestaan. Per 1 september heeft Frank Kaman het koor onder zijn hoede genomen en blijft Peter Bos als 2e dirigent beschikbaar.

Onder leiding van de dirigent Frank Kaman uit Hardenberg, repeteert het koor elke donderdagavond van 19.45 tot 21.45 uur in de achterzaal van de Gereformeerde Kerk (Zuiderzeestraatweg West 84) te Doornspijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze secretaresse: Hetty Bakker: hbakker61@gmail.com.