Het koor

“Deo Cantemus”: wij zingen Gods lof!

Het koor is in 1966 ontstaan toen een groepje dames van de vrouwenvereniging van de Gereformeerde kerk het idee kreeg te zingen bij het afscheid van ds. Mobach. Voor de gelegenheid werden er ook enkele heren bij gevraagd. De heer Brummel, destijds organist van de Gereformeerde kerk, zou wat liederen met hen instuderen. Na verloop van tijd was Wichert van de Weide bereid het koor verder te helpen. De zus van Wichert, Jannie van der Weide, begeleidde toen het koor op het orgel. Het koor heette toen Gereformeerd Kerkkoor.  Het koor heeft 9 jaar onder zijn begeleiding gezongen. Hij werd opgevolgd door Wichert Groothuis. Hij probeerde het koor ook wat moeilijkere stukken te laten zingen, en bleef dirigent tot 1979.

Hierna kwam mevrouw Sneller-van Putten, zij repeteerde en begeleidde het koor op de piano. In deze periode werd besloten het koor de naam interkerkelijk koor “Deo Cantemus” te geven. Het koor trad steeds meer naar buiten en op verzoek van ds. Van der Reest is in Duitsland opgetreden, daarnaast werd er met andere koren en met de muziekvereniging opgetreden. Na 4 jaar, in 1983, werd mevrouw Sneller-van Putten opgevolgd door Martin Mol uit Hulshorst, hij is maar één jaar dirigent van het koor geweest; het koor moest toen weer op zoek naar een andere dirigent.

Wim Magré was in die tijd al geen onbekende meer voor het koor. Hij begeleidde het koor al wel eens op orgel of piano. Hij was bereid om het koor te dirigeren en op 1 november 1984 werd hij officieel dirigent van het koor. Met hem als dirigent heeft het koor veel opgetreden, cd’s gemaakt, een gedeelte van het koor is naar Amerika geweest. Met andere koren is o.a. opgetreden in Kampen, Zwolle en Deventer en zelfs in Berlijn en Parijs.

Radio opnames van kerkdiensten en t.v. opnames voor: ”Nederland zingt”, openluchtconcerten op “de Haere” volgden. Ook verleende “Deo Cantemus” medewerking aan zangdiensten in verzorgingshuizen, kerkdiensten en bevrijdingsconcerten. Daarnaast organiseerde “Deo Cantemus diverse kerstconcerten. Elk jaar organiseert het koor een Voorjaarsconcert in de Gereformeerde kerk te Doornspijk m.m.v. bekende solisten en musici.

In 2019 openbaarde zich een zeer ernstige ziekte bij Wim Magré en heeft het koor helaas zeer plotseling afscheid moeten nemen van een geliefde dirigent. Peter Bos uit Dronten heeft het koor in deze periode tijdelijk bijgestaan. Per 1 september heeft Frank Kaman het koor onder zijn hoede genomen en blijft Peter Bos als 2e dirigent beschikbaar.

Onder leiding van de dirigent Frank Kaman uit Hardenberg, repeteert het koor elke donderdagavond van 19.45 tot 21.45 uur in de achterzaal van de Gereformeerde Kerk (Zuiderzeestraatweg West 84) te Doornspijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze secretaresse: Hetty Bakker: hbakker61@gmail.com.